360 Magazine
| Amsterdam | 14 maart 2023Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:
» Malawi: ten minste 99 doden door orkaan Freddy
» VS: aanslagpleger en IS-sympathisant, veroordeeld tot levenslang
Faillissementen leidt tot onrust in het financiële systeem
Amerikanen kunnen ‘vertrouwen hebben’ in een ‘gezond’ bancair systeem, zei Joe Biden maandag tijdens een korte persconferentie in het Witte Huis. Hij beloofde dat de Amerikaanse belastingbetaler niet de dupe zou worden van het faillissement van twee Amerikaanse banken, Silicon Valley Bank en Signiture Bank, dat afgelopen weekend bekend werd gemaakt. Hij waarschuwde echter dat beleggers en aandeelhouders niet tegen hun verliezen zouden worden ‘beschermd’ en zei dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het debacle zouden worden ‘gestraft’, bericht The Washington Post.
Als reddingsmaatregel kondigden de Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank), het ministerie van Financiën en de Federal Deposit Insurance Corporation zondag aan dat zij ervoor zouden zorgen dat alle gedupeerde depositohouders volledig zouden worden terugbetaald. De centrale bank gaat ook leningen aanbieden aan banken die in de problemen zijn gekomen door de faillissementen.
Op Wall Street zijn de aandelenkoersen van banken gekelderd
De acties waren bedoeld om een boodschap af te geven: uw deposito’s zijn veilig en er is voldoende financiering. De bedoeling was een bankrun af te wenden waardoor het financiële systeem en de economie in het algemeen zouden kunnen instorten, aldus The New York Times.
Het ‘reddingsplan neemt echter niet alle twijfels weg over de gezondheid van bepaalde middelgrote banken’, waarschuwt The Washington Post. Op Wall Street zijn de aandelenkoersen van banken gekelderd, waarbij regionale instellingen het zwaarst zijn getroffen. Hetzelfde geldt voor de meeste Europese beurzen. Andere beurzen bleven echter stabiel.
‘De salarissen worden betaald in Silicon Valley. Er is geen massale uitstroom van kapitaal die we kunnen zien. Ik denk dat dat betekent dat het plan redelijk effectief is geweest’, zegt Lawrence Summers, voormalig minister van Financiën tegen het dagblad uit Washington. ‘Maar het financiële systeem heeft een schok ondergaan en hoewel de spoedartsen goed werk hebben verricht, is de patiënt nog niet volledig hersteld.’
Lees ook: