Vondst lichaam van Indiase journalist in septictank leidt tot protest

© Fadel Senna / AFP

The Guardian

| Londen | Lejla Boer | 09 januari 2025

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Londen gaat specifieke sancties instellen tegen mensensmokkelaars

» VS: Californië geteisterd door branden, vijf mensen omgekomen

Hij werd gevonden op een bouwterrein in Bijapur

‘Indiase persgroepen eisen een onderzoek naar het gevonden lichaam van een journalist,’ meldt The Guardian. Het gaat over het lichaam van de 32-jarige journalist Mukesh Chandrakar, die reportages maakte op zijn populaire Youtube-kanaal. De familie van de verslaggever sloeg alarm op nieuwjaarsdag vanwege zijn vermissing, zo bericht The Guardian. De politie vond zijn lichaam op het terrein van een bouwaannemer te Bijapur, afgelopen vrijdag.

‘Volgens de lokale politie werd zijn lichaam gevonden in een septictank, waarop onlangs betonplaten waren geplaatst. Officieren zeiden dat het lichaam van Chandrakar tekenen vertoonde van een aanval met botte kracht, wat wijst op een moord met kwade opzet,’ aldus The Guardian. ‘Ook vermoedt de politie in India dat er een verband is tussen zijn recente reportage en zijn dood.’ Hij werd namelijk gevonden op hetzelfde bouwterrein als waar hij verslag deed, meldt The Independent.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Chandrakar deed verslag over corruptie in de bouwsector. Zo maakte hij recent een reportage over vermoedelijke fraude bij een wegenbouwproject. Zijn verslag leidde in India kortgeleden tot een politieonderzoek. Na de moord op Chandrakar kwam de Indiase pers kwam in actie: zij demonstreerden onder andere in Bijapur uit woede over de moord. Press Council of India uit zijn bezorgdheid en wil graag ‘een rapport met feiten over de zaak’.

Er zijn drie mensen gearresteerd in verband met de dood van Chandrakar. De hoofdeigenaar van het bouwterrein, Suresh Chandrakar, tevens hoofdverdachte, is op de vlucht, schrijft de Britse krant. ‘India blijft een hele gevaarlijke plaats voor journalisten,’ beweert persorganisatie Reporters Without Borders. ‘Achtentwintig journalisten zijn de afgelopen tien jaar gedood vanwege hun werk,’ beargumenteert ze.


Recent verschenen