360 Magazine
| Amsterdam | 30 november 2020Werkloosheid onder twintigers, pandemiebingo, de simulatie van menselijk intelligentie & meer nieuws wereldwijd.
Jordanië
Boze twintigers
De werkloosheid in Jordanië bedraagt 23 procent en vooral veel twintigers zijn werkloos. Daarom introduceerde de regering onlangs een verplicht eenjarig militair en civiel programma voor die leeftijdsgroep, bedoeld om kansen op werk te vergroten. Het voorstel geldt in eerste instantie alleen voor diegenen die in 1995 zijn geboren. Wie studeert, voltijds werkt of in het buitenland woont, komt niet in aanmerking. Vrouwen uit 1995 krijgen een opleiding van negen maanden, want zij zijn vrijgesteld van het militaire opleidingsdeel. Deelnemers krijgen een maandelijkse toelage van zo’n 120 euro.
Leuk bedacht, maar veel freelancers en deeltijdwerkers uiten op sociale media hun woede, omdat hun huidige werkzaamheden meer opleveren dan het verplichte militaire programma. Velen zijn enig kostwinner en door het programma dreigt een armoedeval voor hun gezin. Ze beschuldigen de regering ervan het werkloosheidscijfer cosmetisch te willen terugdringen om zo de economische crisis te kunnen bagatelliseren.
Al Bawaba | Amman
Verenigde Staten
Pandemiebingo: Zoom, handgel, zeep en mondkapjes
De Mexicaans-Amerikaanse kunstenaar Rafael Gonzales Jr. bedacht een actuele variant op het traditionele zeer populaire Mexicaanse kaartspel lotería: ‘Pandemic Lotería’. Het spel werkt ongeveer hetzelfde als bingo, alleen niet met nummertjes maar met afbeeldingen. In plaats van de traditionele lotería-figuren zoals de haan (el gallo), de zeemeermin (la sirena) of de schorpioen (el alacrán) hebben de kaarten in Pandemic Lotería allemaal te maken met het virus dat de wereld nu al zo’n negen maanden in zijn greep houdt. Zo is de fles (la botella) een flesje desinfecterende handgel geworden en het masker (la máscara) een Mexicaanse ‘lucha libre’ worstelaar met over zijn kleurrijke masker een mondkapje.
Colossal | Chicago
Tsjaad
Tsjaad torpedeert voorstel
Jarenlang werkten Niger, Nigeria, Kameroen en Tsjaad gezamenlijk aan een voorstel om het Tsjaadmeer als natuurlijk en cultureel landschap voor te dragen voor de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het meer beslaat nu een deel van Tsjaad en Kameroen, maar het oorspronkelijke bassin strekte zich uit over de vier landen. Door droogte begon het meer in de jaren zeventig te krimpen en rond de eeuwwisseling was het met 95 procent geslonken. De 45 miljoen mensen die afhankelijk zijn van het meer werden getroffen door hongersnood, gevolgd door ontheemding, religieus extremisme en militaire conflicten.
Maar nu gooit de regering van Tsjaad roet in het eten. In een brief die werd gelekt naar The Guardian vraagt het land om opschorting van de aanvraag omdat de mogelijkheden tot oliewinning en mijnbouw wil onderzoeken. De andere drie landen zijn verbijsterd. Volgens de Unesco moet de aanvraag worden geannuleerd als Tsjaad besluit door te gaan met olie-exploitatie.
The Guardian | Londen
Mondiaal
AI is een mogelijk gevaar
Artificial Intelligence (AI), de simulatie van menselijke intelligentie door machines, dringt steeds meer door in ons leven, van toepassingen als Amazons Alexa tot voorspellende zoekopdrachten door Google. De voordelen van AI lijken groot, maar de technologie draagt het gevaar van ingebakken vooringenomenheid in zich. Een voorbeeld is de creditcard van Apple, die mannen en vrouwen verschillende limieten toestond. En AI toepassingen in de Amerikaanse gezondheidszorg bleken vast te houden aan vooroordelen over zwarten. In de Britse Sunday Express pleit de Nederlandse expert Peter van der Putten, docent AI aan de Universiteit Leiden, dan ook voor ingrijpen, omdat er ‘een potentiële ramp’ dreigt: ‘AI is goed noch slecht, maar ook niet neutraal, want gebaseerd op data en logica uit de echte wereld. AI continueert de vooringenomenheid die je erin stopt.’
Sunday Express | Londen
Verenigde Staten
Onlinetherapie in VS bloeit
Sinds de uitbraak van de coronapandemie gaat het beter dan ooit met Talkspace. Zo goed zelfs dat het in New York gevestigde bedrijf overweegt naar de beurs te gaan. De verwachting is dat het bedrijf gewaardeerd zal worden op zo’n 1 miljard dollar.
Het Israëlische echtpaar Oren en Roni Frank begon de app in 2012, na carrières als respectievelijk algemeen directeur van adverteerder McCann Israël en softwareontwikkelaar bij het Israëlische Amdocs. Via Talkspace worden klanten die psychologische hulp nodig hebben verbonden met een van de vijfduizend gecertificeerde psychologen, voor een bedrag van 200-260 dollar per maand. De therapeuten zijn vijf dagen per week beschikbaar en patiënten kunnen hun (audio)berichten of video’s sturen. Voor 396 dollar per maand kunnen video-gesprekken worden gevoerd. De helft van die bedragen is voor Talkspace, dat in de Verenigde Staten momenteel 120 werknemers heeft en ongeveer een miljoen klanten.
Eerder haalde Talkspace al ruim 100 miljoen dollar op bij investeerders, en de belangrijkste concurrent BetterHelp, opgericht door de eveneens Israëlische Alon Matas, noteerde vorig jaar 100 miljoen dollar aan inkomsten en een groei van 50 procent. De twee bedrijven hebben samen 90 procent van de onlinetherapiemarkt in de VS in handen.
Door het coronavirus zien de bedrijven een enorme toestroom van nieuwe gebruikers. Tussen half februari en mei groeide het klantenbestand van Talkspace met maar liefst 65 procent. In diezelfde periode nam het aantal therapeuten dat zich bij het platform wil aansluiten toe met 500 procent.
Ha’aretz | Tel Aviv
Duitsland
Zaak rechts-extremistische aanslag definitief afgesloten
Op 26 september 1980 vond de ernstigste rechts-extremistische aanslag in de geschiedenis van de Bondsrepubliek Duitsland plaats. Op het Oktoberfest in München bracht Gundolf Köhler een explosief tot ontploffing, waardoor dertien mensen, inclusief Köhler zelf, omkwamen en 211 mensen zwaargewond raakten. De daad van een eenling, zo wees onderzoek uit. Onzin, zeiden critici, want Köhler was lid van de neonazistische Wehrsportgruppe Hoffmann (WSG), die eerder dat jaar was verboden.
In 2014 werd het onderzoek hervat. Meer dan duizend getuigen werden ondervraagd, zevenhonderd nieuwe aanwijzingen gevolgd en 420.000 pagina’s van de West-Duitse geheime dienst en de voormalige DDR doorgeploegd. Afgelopen juli werd het onderzoek definitief afgesloten, met dezelfde uitkomst als in 1982: het betreft de daad van een eenling met extreemrechtse motieven. Vorige week, veertig jaar na de aanslag, zei de Beierse CSU-minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann dat alles is gedaan om tegenstrijdigheden en vragen op te helderen, maar dat hij begrip heeft voor critici van de eendadertheorie. Volgens Herrmann zijn er in de jaren tachtig fouten gemaakt in het onderzoek, zoals het voortijdig vernietigen van bewijsmateriaal. Hij bekritiseerde ook de toenmalige Beierse premier en CSU-coryfee Franz Josef Strauss. Volgens Herrmann heeft die het gevaar van de rechts-extremistische WSG destijds ‘volledig onderschat’ en was diens felle kritiek op het verbod van WSG onterecht.
Door deze uitspraken wordt het vermoeden niet weggenomen dat de aanslag een poging van extreemrechts was om de verkiezingscampagne voor de nieuwe Bondskanselier te beïnvloeden ten gunste van kandidaat Strauss.
Der Spiegel | Hamburg
Wat zij zeggen over… de belastingaangiften van Donald Trump
Stephen Collinson Verslaggever Witte Huis
‘De verbluffende New York Times-onthulling over de belastingaangiften van de president tonen een jammerlijk onbekwame zakenman en een seriële belastingontwijker die wordt verpletterd door enorme schulden. Die schulden stellen hem bloot aan belangenconflicten, aangezien hij als president de macht heeft om zijn niet-bekendgemaakte geldschieters te helpen. We weten nu dat Trump het presidentschap moet behouden om te kunnen ontkomen aan honderden miljoenen dollars aan leningen.’
Nathan Robinson Columnist
‘Amerikanen zouden ervan moeten walgen dat Trumps federale inkomstenbelastingen variëren van 750 dollar tot niets. Zijn gedrag en het systeem dat dit mogelijk maakt zijn schandalig. Als miljardairs geen belasting betalen, is het aan de rest om de gaten te dichten. Uw belastingaanslag zou lager zijn als mensen zoals Trump niet zouden proberen de last op anderen af te schuiven. Iedereen die vindt dat de rijken eerlijk hun deel moeten betalen, moet zich realiseren dat de situatie alleen maar verergert zolang Trump de macht behoudt.’
Jill Colvin Politiek analist
Op dit punt in de verkiezingsrace, nu er al in zo veel staten wordt gestemd en zo weinig kiezers nog besluiteloos zijn, is het onduidelijk of de nieuwe ontdekkingen over Trump enig verschil maken. De steun voor Trump is door de jaren heen opmerkelijk consistent gebleven, zo blijkt uit opiniepeilingen gedurende zijn presidentschap. Toch raken de beschuldigingen de kern van de aanhang van Trump, vooral de arbeiders in staten als Pennsylvania, Wisconsin en Michigan, die hem in 2016 aan het presidentschap hebben geholpen.’
Donald Trump Jr. Vicevoorzitter Trump Organization
‘Er wordt zo veel niet genoemd waarover hij belasting heeft betaald. Hij bezorgt op jaarbasis duizenden mensen werk. Maar natuurlijk zet The New York Times een selectief beeld neer, zo vlak voor het debat, om Joe Biden een aanvalsplan te bieden met een paar pakkende soundbites. Dat is het spel. In de misdaadfamilie Biden kreeg Hunter geld van een bekende compagnon van Vladimir Poetin: 3,5 miljoen dollar. Geld afkomstig van mensenhandel en prostitutie in Oost-Europa, maar niemand die er aandacht aan besteedt.’