Wereldnieuws: Nieuwe hittekaart moet sterfgevallen voorkomen & meer

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 29 mei 2024

Traditionele zaden voor een drogere toekomst

De Marokkaanse landbouwsector heeft het zwaar. Al zes jaar kampt Marokko met droogte, waaronder twee jaar van ernstige droogte. En dat heeft grote gevolgen voor dit Noord-Afrikaanse land, waar 14 procent van de export uit de landbouw afkomstig is en de sector goed is voor een kwart van de werkgelegenheid. De droogte treft vooral kleine boeren, die na een mislukte oogst bijna volledig zijn aangewezen op dure, geïmporteerde en genetisch gemodificeerde zaden die niet toegerust zijn op het Marokkaanse droge klimaat, waardoor de kans op een misoogst nog groter wordt.

Om dit te verhelpen heeft de Dar Si Hmad-stichting, een non-profit die zich inzet voor het verbeteren van de leefomstandigheden in Zuidwest-Marokko, sinds 2021 een biologische zaadbank opgezet. Dat schrijft de Engelse nieuwssite Reasons to be Cheerful. Door zich te richten op traditionele, droogteresistente zaden helpt de zaadbank – en een bijbehorend trainingsprogramma voor boeren – de grond nieuw leven in te blazen en de bestaanszekerheid van boeren te vergroten.  

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid