Wat als elke beslissing een nieuw universum creëert?

New Scientist

| Londen | Karmela Padavic Callaghan | 15 juli 2024

Volgens een nieuwe interpretatie van de quantumtheorie splitst de realiteit elk moment dat we een beslissing nemen in meerdere parallelle universa. Het ‘multiversum’ van mogelijkheden is nog veel groter dan gedacht.

Het multiversum is groter dan we ooit voor mogelijk hielden. Dat volgt uit een nieuwe interpretatie van de quantummechanica van een internationaal team natuurkundigen. Hun theorie beschrijft meerdere domeinen van parallelle universa die ontstaan op elk moment dat we een beslissing nemen. De kern van de quantummechanica is de golffunctie: een wiskundig instrument dat het gedrag beschrijft van fotonen, elektronen en de andere bewoners van de deeltjeswereld waar de wetten van de quantumtheorie gelden. Maar wat ís die golffunctie precies? En hoe vertaal je deze wiskundige constructie naar de fysieke, tastbare wereld? Na bijna een eeuw discussiëren zijn natuurkundigen het daar nog steeds niet over eens.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid