VS: meer dan 110 doden en 600 vermisten door orkaan Helene

© Peter Zay / Anadolu

The Washington Post

| Washington D.C. | Marc van Rijswijk | 01 oktober 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Israël begint grondoffensief tegen Hezbollah in Zuid-Libanon

» Rusland schroeft uitgaven aan defensie in 2025 met 30 procent op

Trump grijpt de ramp aan om de overheid te hekelen

De ramp, waardoor minstens 118 doden zijn gevallen en 600 mensen vermist zijn geraakt, nam maandag een politieke wending doordat Donald Trump haar betrok bij zijn presidentiële campagne. ‘De federale overheid reageert niet’, foeterde Trump tijdens een bezoek aan de belangrijke staat Georgia, die door de orkaan werd getroffen. De Republikeinse kandidaat had eerder de regering en Democratische autoriteiten in North Carolina ervan beschuldigd dat ze ‘de mensen in Republikeinse gebieden opzettelijk niet helpen’. President Joe Biden deed de beschuldiging af als een leugen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Trump beschuldigde ook zijn Democratische rivaal Kamala Harris ervan dat ze doorging met fondsenwerving tijdens de orkaan en de gebieden die het zwaarst getroffen waren door Helene niet bezocht. De vicepresident onderbrak haar campagne om maandag een bijeenkomst over de ramp te houden en zei dat ze het gebied binnenkort zou bezoeken.

‘De vraag wanneer politici naar een rampgebied moeten gaan heeft politici al verschillende verkiezingen beziggehouden’, schrijft The Washington Post. ‘In 2005 werd Bush bekritiseerd nadat hij was gefotografeerd terwijl hij uit het raam [van zijn vliegtuig] keek naar de schade die Katrina had aangericht.’ Het kan ‘ingewikkeld zijn om een bezoek van een president te plannen’ omdat de zware logistiek die erbij komt kijken de hulpverlening kan verstoren, aldus de krant.

Recent verschenen