Niger geeft straten en monumenten met Franse namen een nieuwe naam

Een man houdt een bord vast met de tekst ‘Weg met Frankrijk’ tijdens een demonstratie tegen de Franse militaire aanwezigheid in Niger op 18 september 2022. - © Boureima Hama / AFP

Deutsche Welle

| Bonn | Marc van Rijswijk | 16 oktober 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Brazilië wil strengere straffen voor milieudelicten invoeren

» IJsland: kabinet gevallen, vervroegde verkiezingen aangekondigd

Het land wil afrekenen met zijn koloniaal verleden

Op dinsdag gingen in Niger verschillende leden van de junta, op de klanken van militaire muziek, de straten van de hoofdstad Niamey op om een nieuwe naam te geven aan een aantal historische plaatsen die verwijzen naar de voormalige koloniale mogendheid die het regime de rug heeft toegekeerd.

Zo is de Avenue Charles de Gaulle omgedoopt tot de Avenue Djibo Bakary, als eerbetoon aan deze politicus en voorvechter van de onafhankelijkheid die in 1960 werd bereikt.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

In de hoofdstad liepen de meningen dinsdag uiteen ‘over de gepastheid en het belang van deze beslissing’, meldt Deutsche Welle. ‘Aangezien we al in een nieuw Niger leven, geloof ik dat dit ons land een nieuw gezicht zal geven’, zei een inwoner die geïnterviewd werd door de Duitse media.

Een ander daarentegen zag het als ‘pure folklore en populisme’. ‘Wat heeft het vernoemen van lanen vandaag de dag te maken met het lijden en de toenemende onveiligheid die de mensen in Niger ervaren?’ vroeg hij zich af.

Recent verschenen