Oekraïne: ministers stappen op om plaats te maken voor nieuwe regering

© Sergey Dolzhenko / EPA

The Kyiv Independent

| Kyiv | Marc van Rijswijk | 04 september 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Nicaragua neemt wet aan die berechting oppositie in buitenland mogelijk maakt

» Oekraïne: minstens 51 doden bij Russische aanval op stad Poltava

Zelensky wil de Oekraïense instanties ‘nieuw leven inblazen’

Op dinsdag 3 september hebben verschillende Oekraïense ministers zonder opgaaf van redenen hun ontslag ingediend met het oog op een nieuwe herschikking van de regering, meldt The Kyiv Independent. Het gaat onder meer om Denis Maljuska (justitie), Oleksandr Kamysjin (strategische industrieën) en Ruslan Strilets (milieu). Vicepremier Olga Stefanisjyna, die toezicht hield op de inspanningen van Oekraïne om toe te treden tot de Europese Unie, heeft ook haar ontslag ingediend.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky legde uit dat het de bedoeling was om de Oekraïense instituties ‘nieuw leven in te blazen’. ‘De herfst wordt cruciaal voor Oekraïne. Onze overheidsinstellingen moeten zo worden opgezet dat Oekraïne alle resultaten behaalt die we nodig hebben’, zei hij dinsdagavond. ‘Om dit te bereiken, moeten we bepaalde domeinen van de overheid versterken, en er zijn personeelsbesluiten voorbereid.’

Sinds het begin van de oorlog in februari 2022 heeft de Oekraïense regering talrijke personele veranderingen doorgevoerd, waaronder de vervanging van de minister van Defensie, de opperbevelhebber van de strijdkrachten en de hoofden van de inlichtingendiensten.

Recent verschenen