Vogelnesten in het Kröller-Müller Museum

360 Magazine | Amsterdam | 12 april 2024

In de wereld van vogels schuilt een verborgen kunst, aldus de Britse kunstenaar Andy Holden. In de tentoonstelling Door de bomen het bos in het Kröller-Müller Museum onderzoeken vier kunstenaars de verhouding tussen mens en natuur.

De Brit Andy Holden (1982), een van de vier kunstenaars die in het Kröller-Müller naar de natuur kijkt, vraagt zich samen met beroemde ornitholoog en vader Peter Holden af of vogels geboren kunstenaars zijn. De zwaluw beeldhouwt zijn nest uit modder, de wevervogel is beroemd om zijn rare bollen en omhulsels uit grassen, en de prieelvogel spant de kroon met uitbundig versierde wiegjes vol bloemblaadjes, schelpen en stukjes glanzend plastic.

Alles draait bij Holden om de verbazingwekkende verbanden tussen ornithologie en kunst

Alles draait bij Holden om de verbazingwekkende verbanden tussen ornithologie en kunst: oftewel de vraag of hun nesten en zelfs hun eieren expressieve creaties zijn, in plaats van alleen maar evolutionaire vereisten. Om daar een antwoord op te kunnen geven verzamelde hij eieren en nesten en verwerkte hij zijn vondsten in geluid, video en beeld.  

Door de bomen het bos, Kröller-Müller Museum, Otterloo, tot 15/9

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven