Mirga-Tas toont de schoonheid van Roma

360 Magazine | Amsterdam | 18 september 2024

De Poolse kunstenares Małgorzata Mirga-Tas breekt met stereotypen en viert de Roma identiteit door middel van grootschalige, kleurrijke textiele werken.

De Poolse kunstenares Małgorzata Mirga-Tas (Zakopane, 1978) werkt met verschillende media, maar is vooral beroemd geworden om haar grootschalige textiele werken waarin ze haar Roma identiteit vanuit een feministisch perspectief viert en ontdoet van vooroordelen. Mirga-Tas’ carrière heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen, met als hoogtepunt ‘Re-enchanting the World’ een twaalfdelige serie panelen, een voor elke maand van het jaar, die zij maakte voor het Pools paviljoen op de Biënnale van Venetië in 2022.

Critici prijzen de kleuren en de scènes in haar textiele werken

Het Bonnefanten kocht twee delen uit deze serie aan. Door gebruik te maken van foto’s gemaakt in en door de Roma-gemeenschap, kan Mirga-Tas een realistisch en respectvol beeld nabootsen van het Roma-leven. Haar werk wordt beschreven als een ‘visuele sensatie’. Critici prijzen de kleuren en de scènes in haar textiele werken, die zo levendig zijn dat ze bijna lijken te bewegen. 

Ook oogst Mirga Tas veel bijval voor de strijd tegen de stereotypering van Roma en het dominante negatieve beeld dat jarenlang werd gecreeërd.   

Bonnefanten Museum tot 16/2/25

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven