Digitaal rouwen | Een ode aan ‘trage informatie’ & Meer

Stil uit ‘Making of’ – © Neïl Beloufa
360 Magazine | Amsterdam | 15 mei 2021

Kunstenaar Neïl Beloufa onderzoekt in zijn werk de relatie tussen de artificiële wereld en de afwezigheid van leven. Verder: Het journalistieke festival van het Italiaanse tijdschrift Internazionale neemt de tijd voor slow journalism & Meer aanraders van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

‘Trage informatie‘

Jaarlijks organiseert het Italiaanse tijdschrift Internazionale, de grote sterke Italiaanse broer van 360, een journalistieke festival in Ferrara, waarbij de pleinen van de middeleeuwse stad afgeladen zijn met belangstellenden van over de hele wereld. Dit jaar zijn de gesprekken te volgen via een livestream op de Facebookpagina van het Italiaanse tijdschrift. Een aanrader van hoofdredacteur Laura Weeda.

Een van de onderwerpen is ‘trage informatie: ‘is er een journalistiek mogelijk die geen slachtoffer is van de voortdurende nieuwsstroom en zich in plaats daarvan richt op verdieping en juistheid van informatie?’ Wij denken van wel. Moderator Alberto Puliafito van Slow news spreekt hierover met drie internationale vakgenoten, waaronder Giovanni De Mauro, Internazionale’s directeur. Kijk voor meer programmaonderdelen, zoals vaccins en de stemmen van een nieuwe generatie vrouwelijke modellen, op de site van Internazionale.


Millennialpresident

Sommigen noemen Nayib Bukele de ‘coolste president‘. Jong (39 jaar), brede glimlach, haar strak in de gel, pet en leren jack. O, en een meester op social media, met bijna twee en een half miljoen volgers op Twitter en drie miljoen op Instagram. Terwijl Nayib Bukele ‘schoon schip maakt’ in El Salvador, gaat er achter zijn charismatische verschijning gaat een autoritair type schuil.

Lees ook:

De Latijns-Amerikaanse podcast El Hilo maakte een aflevering over de Salvadoraanse president die de rechtsstaat langzaam maar trefzeker om zeep helpt. Op 1 mei heeft het parlement, waarin zijn partij een meerderheid heeft, onverwacht de rechters van het Constitutionele Hof en de procureur-generaal ontslagen. Het gaat hier niet om een op zichzelf staande gebeurtenis, maar om een systeem dat de weg vrijmaakt voor corruptie en straffeloosheid.

De controversiële leiding van de ‘millennial’-president heeft de goedkeuring van de bevolking – Bukele is razend populair, 98 procent van de Salvadoranen steunt zijn coronabeleid. Dus wat is het gevaar, waarom is dit belangrijk, hoe beïnvloedt het de regio waar steeds meer autoritaire leiders opkomen? Dat en meer bespreken de makers van El Hilo met Bukele-kenner Roxana Lazo.


Digitale rouw

Op zoek en benieuwd naar wat er te zien is kom ik deze keer uit in Italiï bij de Franse kunstenaar Neïl Beloufa, schrijft art director Majel van der Meulen. Jaren geleden toonde Stroom in Den Haag zijn werk al. Nu toont de Pirelli HangarBicocca in Milaan zijn tentoonstelling Digital Mourning.

Beloufa onderzoekt in zijn werk één van de meest opvallende paradoxen van de hedendaagse maatschappij, namelijk het bestaan van een technologische wereld en de verdwijning ervan. De associatie van de twee woorden – ‘digitaal’ en ‘rouw’ – is ontstaan in de ontmoeting tussen een artificiële wereld en de afwezigheid van leven.

Online is alvast zijn kunstwerk Screen Talk te spelen. De tentoonstelling loopt nog tot 9 januari 2022.


Trippen op beschimmelde rogge

Alicudi is een van de Eolische eilanden ten noorden van Sicilië, en was aan het begin van de twintigste eeuw in de greep van een opmerkelijk fenomeen, schrijft redacteur IJsbrand van Veelen. De bevolking van het vulkanische eilandje begon en masse te hallucineren alsof iedereen LSD had geslikt. Tussen 1903 en 1905 kregen mensen visioenen over heksenfeestjes op afgelegen stranden; pratende jutezakken; vrouwen met vleugels die naar Sicilië vlogen om boodschappen te doen; geesten, clowns en zachte kiezelstenen die uit de lucht vielen. Bewoners vertellen erover in deze korte documentaire uit 2007.

Volgens dit artikel in Vice Italia denken experts dat dit alles te maken had met het lokale brood dat de bevolking at en meer specifiek met de rogge die in het brood werd verwerkt: ‘Destijds was rogge een essentieel onderdeel van het lokale dieet en werd het gebruikt in brood en koekjes. Helaas is de roggeplant ook vatbaar voor infectie door een schimmel genaamd ergot of moederkoorn, wetenschappelijk bekend als claviceps purpurea. Moederkoorn produceert een alkaloïde genaamd lyserginezuur, dat ook de basisverbinding is in LSD.’ Kortom, door de beschimmelde rogge, die niet werd weggegooid maar gewoon in brood werd verwerkt door de straatarme bevolking, vielen veel van de eilandbewoners ten prooi aan hallucinaties

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven