Van de bekende journalist Anne Applebaum verscheen onlangs het boek Autocratie bv: over dictators en de redding van de democratie. Daarin legt ze uit hoe dictators elkaar weten te vinden in hun afkeer van een gemeenschappelijke vijand: de democratie. De weekendtips van 360.
Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.
Anne Applebaum schrijft nieuw boek over autocratieën
De journalist Anne Applebaum – bekend van haar boeken over Oost-Europa en winnaar van de Pulitzerprijs in 2004 – heeft onlangs een nieuw boek geschreven dat gaat over autoritaire regimes en autocraten. Het is in het Nederlands verschenen onder de titel Autocratie bv: over dictators en de redding van de democratie. In het boek beschrijft ze wat de dictators van tegenwoordig gemeen hebben en hoe ze ondanks hun verschillende ideologieën elkaar toch op bepaalde punten weten te vinden.
Zo handelen de regimes in Rusland, China en Iran vanuit verschillende overtuigingen, maar er is één ding dat hen bindt: hun afkeer van westerse waarden en van mensenrechten, wat reden genoeg is om een samenwerking aan te gaan. Applebaum stelt dat ‘autocratieën niet worden geregeerd door individuele slechte mensen, maar er zit een compleet en ingewikkeld machtsnetwerk achter’. Gazeta Wyborcza publiceerde een preview van het boek. In The New York Times verscheen er reeds een bespreking van het boek. Een lees- en boekentip van redacteur Marc van Rijswijk.
Drie verdiepende leestips
» De intensivering van de Israëlische aanvallen op maandag 23 september op Hezbollah-posities in het zuiden en oosten van Libanon heeft duizenden Libanezen ertoe aangezet hun huizen te ontvluchten. Het dagblad L’Orient-Le Jour gaat op pad om hen te ontmoeten en schetst een portret van een bevolking die doodsbang is voor de ongekende omvang van de bombardementen. Lees hier zijn reportage.
» ‘Argentinië verkeert nog steeds in een crisis; waarom lagere inflatie – en Milei – mogelijk geen blijvertjes zijn.’ Aldus de kop van een analyse van Foreign Affairs. Mileis aanpak veroorzaakte een recessie, en hoewel hij de inflatie tempert, blijven zorgen over werkloosheid en armoede groeien. Vandaag werd zelfs bekend dat het armoedecijfer in Argentinië de 50 procent is gepasseerd. Je leest de politieke analyse van Foreign Affairs hier.
» De Amazone, het grootste regenwoud ter wereld, vecht tegen ontbossing, droogte en recordbranden. Waar komt het geld vandaan om het te redden? Deutsche Welle ging op onderzoek uit. Hun bevindingen lees je hier.