Ikea-hacking, oftewel het upgraden, aanpassen of personaliseren van je Ikea-spullen is – mede door de pandemie – uitgegroeid tot een ware trend. Verder: In dit Noorse dorpje werd de klok afgeschaft en wat bleek? De inwoners hadden meer tijd tot hun beschikking – een unicum in de westerse wereld & Meer aanraders van de 360-redactie.
Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.
Leven zonder tijd
Aangezien we als redactie dagelijks op zoek zijn naar de beste artikelen wereldwijd, zijn we gewend om stukken snel door te lezen – inmiddels zijn we getraind om ondanks de haast te bepalen of iets voor ons de moeite waard is of niet, schrijft hoofdredacteur Laura Weeda. Zo ook las ik dit artikel al scannend, beamend, helemaal overtuigd van de boodschap die het uitdraagt: dat de (westerse) mens aan een chronisch tijdgebrek lijdt. Al is dat natuurlijk niet het eigenlijke probleem, want we delen zelf onze tijd in, zoals auteur Stefan Boes benadrukt.
Over de relativiteit en ongrijpbaarheid van het begrip tijd publiceerden we al eens een dossier. Zo bestaan er verschillende soorten tijd, en kunnen we indelen wat we willen, maar weet niemand uiteindelijk hoeveel tijd-ie heeft. Onze haast heeft dus weinig met de werkelijkheid te maken. Zoals Milan Kundera schrijft (geciteerd door Boes): Als we er allemaal van uitgingen dat we honderdzestig zouden worden in plaats van tachtig, waren we geheel andere wezens geweest.
Wat we ook verzinnen – robotstofzuigers, podcasts voor onderweg, etc., etc. – er is één ding dat we nooit winnen: tijd
Hoewel dit artikel dat tegelijkertijd lijkt te bestrijden. Want wat we ook verzinnen, geeft Boes weer – robotstofzuigers, podcasts voor onderweg, etc., etc. – er is één ding dat we nooit winnen: tijd.
Toch geeft hij aan het eind enkele tips. De beste tip die ik ooit ben tegengekomen, komt uit het dorpje Sommarøy, waar de tijd tijdelijk werd afgeschaft. De klok dient weliswaar om onze dagen zo efficiënt mogelijk in te delen, maar de inwoners waren heel duidelijk in hun beleving van het experiment: ‘We hadden meer tijd.’
(De leesduur is 19 minuten, maar in 15 lukt het ook.)
Ikea-hacking
We moeten het even over Ikea hebben, stelt redacteur IJsbrand van Veelen. En dan niet over het geworstel met de assemblage van een Billy of een ander product, maar over een trend die inmiddels, mede aangejaagd door de pandemie, tot een omvangrijke industrie is uitgegroeid: Ikea-hacking, oftewel het upgraden, aanpassen of personaliseren van een Ikea-product.
Ikea heeft een omvang en merkherkenning bereikt waarvan de meeste bedrijven alleen maar durven dromen. Met een jaaromzet van ongeveer 44 miljard dollar, 445 winkels en 217.000 werknemers, is het in Zweden gevestigde bedrijf ’s werelds grootste detailhandelaar op het gebied van woninginrichting en de absolute marktleider op het gebied van kant-en-klaremeubelen en -woninginrichting. In de meeste West-Europese landen bezit meer dan 50 procent van de bevolking ten minste één Ikea-product en elders in de wereld is dat niet anders.
In zekere zin is Ikea een beetje de Bitcoin van de meubels
In zekere zin is Ikea een beetje de Bitcoin van de meubels, aldus The Hustle: de ontwerpen van het bedrijf zijn universeel, hetgeen betekent dat materiaal en afmetingen uniform zijn. Mensen die wat extra’s willen toevoegen aan die massa-geproduceerde eenheidsworsten, worden online inmiddels op hun wenken bediend, want Ikea-hacking is populair.
De beweging kwam op gang in het midden van de jaren 2000, toen populaire doe-het-zelfblogs zoals Ikea Hackers en Instructables begonnen met het aanbieden van eenvoudige, betaalbare aanpassingen van populaire items zoals Billy-boekenkasten en Kallax-planken. Aanvankelijk was Ikea hier geen voorstander van en het bedrijf probeerde zelfs met dwangbevelen de blogs tot stoppen te dwingen. Maar inmiddels heeft het bedrijf zijn hackers omarmd en in het afgelopen decennium is deze ooit kleine en gekke niche uitgegroeid tot een volwaardige industrie. Je leest er alles over in dit artikel van The Hustle.
Kroniek van een aangekondigd ongeluk
Waarom stortte metrolijn 12 in Mexico-Stad op 3 mei in? Bij het ongeval dat plaatsvond tijdens spitsuur, kwamen 24 mensen om het leven. Volgens president Andrés Manuel López Obrador dat ongelukken nou eenmaal gebeuren, maar een onderzoek van The New York Times (ook gepubliceerd in het Spaans) – gebaseerd op regeringsverslagen, interviews met mensen die aan de bouw hebben gewerkt, en een deskundige analyse van bewijsmateriaal van de rampplek – heeft ernstige tekortkomingen in de basisconstructie van de metro aan het licht gebracht, die rechtstreeks tot de instorting ervan lijken te hebben geleid.
Een combinatie van constructiefouten én slecht bestuur
De krant onthulde daarnaast dat er al tientallen jaren werd gewaarschuwd voor veiligheidsproblemen bij de betreffende metrolijn. Een combinatie van constructiefouten én slecht bestuur. In deze inzichtelijke multimediale reportage van NYT, wordt duidelijk gemaakt hoe dit allemaal zo mis heeft kunnen gaan. De twee hoofdschuldigen? Voormalig burgermeester en huidig minister van Buitenlandse Zaken, Marcelo Ebrard, en de rijkste man van Mexico en voormalig rijkste man ter wereld, Carlos Slim, wier bedrijf de metro bouwde.
NYT legt de schimmige wereld bloot van machtige mannen die elkaar lucratieve deals toeschuiven en het hand boven het hoofd houden, met een al te innige band tussen de overheid en het bedrijfsleven, schrijft redacteur Joep Harmsen.